Barón de Chirel Reserva Special 2017
VARIETEIT
Tempranillo 80% - Andere 20%
PRODUCTIE
De Barón de Chirel wijn verscheen voor het eerst in 1986, en was het resultaat van een experimentele productie, door het gebruik van een selectie van druiven van zeer oude wijngaarden, van 80 tot 110 jaar oud, met een laag maar kwalitatief hoog rendement.
Het resultaat leverde wat we de voorloper kunnen noemen van de Roija : het “new era”.
Deze wijn wordt geproduceerd op kleine schaal, en enkel en alleen tijdens de beste wijnjaren. Het karakter, de grond en de variëteit vormen een harmonische geheel.
De gisting vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur van 26°C en de duur van de maceratie is niet meer dan 12 dagen. De malolactische gisting vindt plaats in een kleine tank met een inhoud van 2000 liter, de wijn wordt vervolgens gedurende 20 maanden gerijpt op Bordeaux stijl Franse eikenhout.
De wijn blijft nadien minstens één jaar in de fles om te ronden alvorens hij wordt aangeboden.
DEGUSTATIE
Een donkere kersenkleur, met enkele evolutieverschuivingen. Hoge aromatische intensiteit waarin de kruidige aroma van geroosterde Frans eiken overheerst, met donkere bessen wasdom.
In de mond is deze wijn fris en glad met zachte en gepolijste tanninen waarin het hout niet te opdringerig is. Complex en elegant, fijn aanhouden en evenwichtig mond.
CULINAIRE OVEREENKOMSTEN
Ham, gerijpte kaas, rood vlees, gevogelte, wild, waaronder patrijzen, hert, wild zwijn, ook indien vergezeld van pikante saus.
TECHNISCHE INFORMATIE
Guía Repsol 2011 - Spain: Barón de Chirel 2005
Barón de Chirel 2010 award ontvangen zoals de GRAN CINVE 2014
Asociación Española de Periodistas y escritores del Vino (AEPEV): Barón de Chirel 2005 – Beste Rode Wijn van meer dan 3 jaar.