• 1

LA CORTINA EEN FAMILIETRADITIE

Celestino Cortina Cuadra, stichter van Sidra Cortina, werd in zijn leven bekend als een ondernemende en enthousiaste man. Zijn vader overleed toen hij pas zeven jaar oud was en op jonge leeftijd zou hij zijn moeder en grootouders helpen met de bescheiden familie cider molen (“de Nonzalera Cider Mill”). Sinds hij een kind is, helpt hem appels te verzamelen, water halen van de rivier om de vaten schoon te maken of pulp uit de pers te verwijderen onder andere taken.

In 1950 trouwde hij Palmira Noriega Torre (bekroond met de 2099 tonel de oro prijs in gijon), die opgevoed werd in de cider huis en winkel van haar ouders in Bayones. In 1952 beslist Celestino Cortina Cuadra te inverstern in een bedrijf dat toen weinig geloofde : cider. “de mooiste gehucht in Astirîe”, Solares de Coru (Villaviciosa), zag het begin van de Sidra Cortina.

De loop der jaren, begon hij erkenning te verdienen voor de kwaliteit van zijn cider. Het was een moeilijke tijd in die jaren; toen was de markt rustig en klein. Niettemin, voor de vroegtijdige dood van Celestino Cortina Cuadra, was Sidra erin geslaagd om een deel van de selecte groep van de beste natuurlijke Asturische ciderzijn te zijn.

Zijn zoon, Eloy, nam de leiding van de molen, toen hij slechts twintig jaar oud was en was verantwoordelijk voor de uitbreiding van de handel familienaam. Eloy vermenigvuldigd de productie en de progressief opgenomen technologie, die de eerste botteling lijnen en persen automatiseerde. Hij begon ook te vertakken naar nieuwe markten. Madrid en België hebben Cortina cider verkocht sinds het einde van de jaren 1970.

De 5 februari 2001 zag de inauguratie in Amandi van de “Llagar de la Ferreira”. Het is een mijlpaal in de geschiedenis van Asturïanse cider als de eerste moderne cider molen in Asturie en welke Pablo en Tino, de twee zonen van Eloy, lid van de zaken worden.

Het markeerde een nieuwe generatie van cider molenaars, en het bedrijfsleven streeft er nog steeds van deze bevoorrechte plek in Amandi waar technologie en traditie samen werken om onze appels jaar na jaar te molen zoals altijd om onze bekende cider te worden.

CIDRE NATUREL CORTINA

Cidre la Cortina Naturelle

Na een zorgvuldige selectie van de beste rassen van cider appels uit het vorstendom van Oosterijk, krijgen we appelsap die vervolgens naar onze opslagtanks, waar ze onder individueel gecontroleerde temperatuur wordt gefermenteerd, wordt gepompt. Eindelijk, na traditie, ondergaat rekken wanneer de maan is tanende aan het begin van het jaar, en is dan gerijpt op eikenhouten vaten. Het resultaat is een frisse gekleurde cider met een fruitig aroma dat gemakkelijk in de mond is. Het is een natuurlijke kwaliteit cider met een geheel eigen stijl.

Type cider: natuurlijk “traditioneel”.

Alcohol sterkte: 6% Vol.

Soort appel: mengsel van verschillende cider appel, rijping control, hand verzameld, hand geselecteerd.

Frezen: lobular (niet geraspt).

Maceratie: Nee.

Appelsap: zoet en diksap (verkregen uit de laatste finale knijp van de pers).

Gisting: alcoholische <16ºC en malolactische <15ºC, C in roestvrijstalen tanks en eiken vaten.

Serveren op: 12-14ºC.

Bewaren: Een iets geventileerde en donkere plaats, kamertemperatuur minder dan 15°C.

Optimale luchtvochtigheid: 70%